Het verhaal
Allereerst zullen we beginnen hoe we aan dit plan zijn gekomen.
Uit ervaring meegenomen kwamen we bij onze werkgever Becx Verhuur onderstaande problematieken tegen:
Becx Garage is een werkplaats voor het onderhoud van transportmiddelen van Becx Verhuur. Deze werkplaats bestaat intussen al 20 jaar en heeft een grote variëteit aan werkzaamheden die ook geschikt zijn voor medewerkers die niet per definitie hier een vooropleiding voor genoten hebben. Zoals alle werkgevers in deze technische branche konden wij al jaren erg moeilijk aan de juiste medewerkers komen. Hierbij hebben we in het verleden ook medewerkers met een rugzakje aangenomen wat prima paste binnen onze diversiteit aan werkzaamheden.
Toen in 2017 de eigenaar van het bedrijf nog een ander bedrijf opzette, waarbij hij ongeveer de helft van de technische mensen meenam, stonden we voor een uitdaging. Er waren bijna geen kandidaten beschikbaar op de markt met de juiste vakdiploma’s en als die er al waren dan vroegen deze dermate veel salaris dat dit niet paste bij ons verdienmodel.
Daarvoor hebben we het besluit genomen om zelf mensen te gaan opleiden, als er geen monteurs beschikbaar zijn dan gaan we ze zelf maken.
Klinkt als een voor de hand liggende oplossing? Het nieuwe motto werd: Als je wel bij ons WIL werken maar het NOG niet kan dan krijg je een kans! Met dit motto kregen wij heel veel aanbod en gaven we iedereen “met een hartslag” een kans. Jong, oud of die een andere taal spreken. Hierdoor kwamen we er al vlug achter dat veel jongvolwassenen een “rugzakje” bleken te hebben. Wij zijn altijd al een sociaal bedrijf voor onze mensen geweest, we gingen altijd al een stapje verder misschien …. Maar met deze “nieuwe” medewerkers ondervonden we structureel veel problemen. Ze wilde namelijk wel werken maar kregen het gewoonweg niet voor elkaar, omdat er rondom hun privé situatie zoveel problemen aanwezig waren dat zij het werken “niet volhielden”.
Na een periode, dat we heel veel aanbod kregen en “iedereen” aannamen maar helaas ook van veel weer afscheid moesten nemen, zijn we het anders gaan aanpakken. De problematiek zat nu niet meer in het aanbod maar in het behouden van deze medewerkers.
Dus wanneer er een nieuwe medewerker kwam zijn we gaan inventariseren welke problematieken er spelen en ons in eerste instantie gaan richten op de problematieken.
Het zogeheten “afpellen van de aangetaste schil”.
Door in eerste instantie aandacht, hulp, openheid en eerlijkheid zijn we gestart met het wegnemen van de persoonlijke problemen. Belangrijke factor is wel dat de werknemers dichtbij zichzelf konden blijven. Onder de aangetaste schil kwam (vaak) uiteindelijk een diamantje uit, vanuit daar was het enkel nog een kwestie van slijpen.
Inmiddels hebben wij een deel van de organisatie daarop ingericht. Wij geven zelf ontwikkelde interne trainingen om onze mensen vakinhoudelijk te scholen en zetten een Platform waarop men middels video tutorials op een andere manier kan leren.
We zijn ons zeer bewust dat we meer doen dan er van ons verwacht zou worden, hiervoor ontvangen we geen vergoeding en (lijkt) daardoor zakelijk een niet juiste manier van werken.
Dat kan anders dachten wij…. En zo zijn we op het plan @Reboot gekomen!
De stichting
Stichting @Reboot geeft ondersteuning aan mensen die nog niet in staat zijn zonder hulp mee te draaien in de huidige arbeidsmarkt. Deze stichting is opgezet vanuit de geest van de ondernemer en heeft de overtuiging dat werk nodig is om een voldoening in het leven te krijgen. Passend werk helpt mee aan een gezond dag en nachtritme wat een positieve uitwerking heeft op het dagelijkse leven, structuur en houvast biedt. Dit helpt een deelnemer te participeren in de maatschappij en geeft ze een toekomst. @Reboot opereert in de gemeente Hilvarenbeek, en wordt gesteund door lokale ondernemers. @Reboot zorgt dat allereerst de ondernemers gehoord worden en wat er nodig is om van een deelnemer een goed werknemer te maken binnen zijn/haar bedrijf. @Reboot ontzorgt de ondernemer door de juiste zorg te faciliteren voor diens werknemer en neemt de begeleiding hiervoor over geheel vanuit de ondernemers gedachten. Hierdoor kan de ondernemer zich richten op zijn/haar activiteiten.